Геній тендітної незламності – Леся Українка

Лариса Петрівна Косач-Квітка, велика українська поетеса і драматургиня, відома світові під іменем Лесі Українки – одна з найвизначніших постатей в історії національної культури. Вона належить до того неширокого кола геніальних особистостей, що своїм талантом і звитяжною працею підносять і звеличують дух народу, до якого належать, відкривають йому ширші горизонти буття, дають поштовх до повноцінного самовідчуття і розвитку.

В бібліотеці ліцею оформлено книжкову виставку «В її імені барви України», з ліцеїстами 9-г класу зустрілися на виховній годині, щоб передати силу і глибину поетичного світу Лесі Українки. Через хворобу Леся Українка ніколи не навчалася ні в гімназії, ні в інших навчальних закладах. Займаючись самостійно, вона вивчила багато іноземних мов, досконало знала історію, світову літературу, філософію, стала однією з найосвіченіших жінок свого часу. Також вона чимало подорожувала, ці подорожі були пов’язані з лікуванням, бо у 10 років Леся перехворіла на туберкульоз кісток, хвороба супроводжувала її все життя. Тому їй потрібен був теплий клімат і сухе повітря. Будучи тяжко хворою, все життя борючись із недугою, поетеса завжди була мужньою, стійко витримувала удари долі, сміялась крізь сльози.

Вражений її незламною волею, Іван Франко назвав цю «слабосилу дівчину», яка перевершувала мужністю багатьох громадських діячів і політиків свого часу, «одиноким мужчиною» серед української ліберальної інтелігенції. Вона залишила величезний творчий доробок як поет, перекладач, літературний критик і публіцист, громадський діяч і просто неординарна особистість, взірець шляхетності та скромного життєвого подвигу.

Хотілося, щоб і ми сьогоднішні, уміли долати розчарування і невдачі, боротись за своє щастя, вміти відстоювати його, наполегливо добиватися світлої мети…

Валентина МИХАЦЬКА

/Files/images/2023-2024_nr/захід Леся.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 32