Олена Пчілка - глибокий знавець дитячої душі

Ліцей № 4 розпочав активну підготовку до відзначення 175 -річчя з дня народження Олени Пчілки. В бібліотеці оформлено розгорнуту книжкову виставку « Діти – се наш скарб, се наша надія, се молода Україна». 27 лютого бібліотеку відвідали ліцеїсти 4-Б кл. яким бібліотекар розповіла про шляхетну українку Ольгу Петрівну Косач — Олену Пчілку, матір Лесі Українки, розкрила усі важливі етапи її життя. Як берегиня роду Олена Пчілка велику увагу приділяла вихованню своїх шістьох дітей, подбала про їх широку й глибоку освіту, вчила любові до рідної мови, шаноби до народних традицій, до української культури. Олена Пчілка була перша збирачка та знавчиня українського орнаменту, видала першу свою книгу «Український орнамент», запровадила моду на вишиванки серед тогочасних жінок, стала першою жінкою-академіком.

До уваги ліцеїстів було представлено книгу Олена Пчілка «Годі, діточки, вам спать!», де зібрано, як авторські твори письменниці (вірші, оповідання, казки, байки), так і фольклорний матеріал (казки, пісеньки, загадки, спотиканки тощо). Майже в усіх віршах поетеса зображує природу, спілкування людини та тварини, родинні стосунки, любов матері до дитини. Виховний зміст мають і казки, оповідання та байки Олени Пчілки. Сміховинки, спотиканки, загадки розвивають увагу, логіку, пам’ять, формують особистість дитини.

Вона обрала собі псевдонім який можна прочитати як ПРЕКРАСНА (Олена), ТРУДІВНИЦЯ (Пчілка). І всім своїм життям довела вірність такому імені ОЛЕНА ПЧІЛКА.

Валентина МИХАЦЬКА

/Files/images/2023-2024_nr/olena_pchlka_-_glibokiy_znavets_dityacho_dush/зображення_viber_2024-02-28_12-22-33-256.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 20