Круглий стіл педагогів та міських соціальних служб

З метою взаємодії в питаннях захисту прав дітей в школі відбулося засідання
«круглого столу» педагогів та міських соціальних служб.

Конституція України, Закон України „Про охорону дитинства” та Конвенція ООН про права дитини кожній дитині гарантують право на свободу, особисту недоторканність, захист гідності та найкраще забезпечення її інтересів. Сьогодні в часи складної ситуації на Сході України, політичної, економічної та соціальної нестабільності в державі проблема соціально - правового захисту дітей є актуальною для України. В рамках проведення у нашій школі Всеукраїнського тижня права та Акції «16 днів без насилля» 8 грудня відбулося засідання «круглого столу» за участі класних керівників 1-11 класів, працівників соціально-психологічної служби школи та представників міських соціальних служб.

Під керівництвом заступника директора закладу з виховної роботи Ольги Кубашевич учасники зібрання обговорювали питання взаємодії працівників навчального закладу, відповідних служб міста щодо захисту прав дітей.Наразі в наслідок жорстокого поводження, недбалого ставлення та бездоглядності дитини в сім’ї , фізичного насильства над дитиною в родині та школі, сексуального насилля або розбещення, а також психологічного та економічного насильств існують ризики для життя, здоров'я та розвитку дитини. І завдання дорослих, особливо фахівців, захистити дітей від насильства, негативного впливу батьків, які зловживають алкоголем, наркотиками, допомогти їм подолати життєві негаразди. З метою покращання захисту прав дітей 28 жовтня 2014 року МОН України затвердило Методичні рекомендації щодо взаємодії педагогічних працівників у навчальних закладах та взаємодії з іншими органами і службами.

Соціальний педагог школи Світлана Чачина познайомила педагогів із ознаками різного виду насилля, складних обставин для сім’ї, що впливають і на розвиток дітей, дала поради як розпізнати стан учнів, якщо вони відчули на собі насильство та жорстокість і допомогти їм у скрутних ситуаціях. Ризики для життя, здоров'я та розвитку дитини можуть бути, якщо батьки: не цікавляться навчальною діяльністю дитини, не контактують з педагогами, не готують дитину до позаурочних заходів; під час відвідування школи перебувають у стані алкогольного сп'яніння або під дією наркотичних речовин; систематично проявляють агресивну поведінку до працівників школи, батьків інших дітей; ігнорують рекомендації працівників школи щодо виховання дитини, що може призвести до затримки її розвитку, погіршення здоров'я, соціальної ізоляції; не дотримуються санітарно-гігієнічних норм та правил безпечної поведінки;мають ознаки розладів психічного здоров’я, суїцидальної поведінки; не забезпечують необхідного медичного догляду за дитиною; жорстоко поводяться з членами сім'ї, з домашніми тваринами; допускають у помешкання, де проживає дитина, сторонніх осіб, схильних до вживання алкоголю, наркотичних речовин; не забезпечують дитину кишеньковими коштами; перекладають відповідальність за догляд за молодшими дітьми на інших. Все це вкрай негативно впливає на дітей. Зокрема, відповідно до ЗУ “Про соціальні послуги” складними життєвими обставинами для сімей є: інвалідність, часткова втрата рухової активності у зв'язку із станом здоров'я, сирітство,безпритульність, відсутність житла або роботи, насильство, зневажливе ставлення та негативні стосунки в сім'ї, малозабезпеченість, психологічний чи психічний розлад, стихійне лихо, катастрофа, наслідки військових дій, тощо. Такі сім’ї мають право на відповідну підтримку та захист з боку держави.

Про діяльність служби в справах дітей міської ради в питаннях правого захисту дітей, профілактики правопорушень, вплив на батьків, які не виконують належним чином свої обов’язки щодо своїх дітей, допомогу сім’ям, які опинилися у складних життєвих обставинах розповіла вчителям очільник цієї служби Людмила Місюра.

Заступник директора міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді Олена Котова поінформувала присутніх про роботу цього закладу щодо підтримки родин, які потрапили у непрості життєві обставини, мають дітей-інвалідів.

Заступник директора школи Ольга Кубашевич наголосила на уважному, справедливому, оперативному і конфіденційному розгляді працівниками соціально-психологічної служби школи, іншими вчителями всіх проявів насильства і жорстокості в навчальному закладі, в родинах. Всі випадки в обов’язковому порядку мають розглядатися за участі батьків обох сторін-учасників конфлікту. З метою взаємодії всіх молодіжних служб міста у питаннях захисту прав дітей слід повідомляти та залучати правоохоронців та міські соціальні служби до розв’язання таких ситуацій.

/Files/images/novini/krugliy_stl_/DSCN5668.jpg

Прес центр школи
Кiлькiсть переглядiв: 419