Веселий та цікавий світ математики, інформатики та фізики!

Весело і цікаво пройшов Тиждень точних дисциплін з 25 березня по 29 березня у Ліцеї № 4. Математичні турніри, ігри, змагання – це гімнастика для розуму, під час якої розвивається творче мислення та прагнення пізнати незвідане. Протягом Тижня вчителі ПМК намагалися показати емоційний та естетичний бік точних дисциплін, їх красу, пробудити в душах дітей відповідні переживання; щоб грало в уяві учнів різнокольоровими барвами чисел і формул, досконалістю тверджень і суджень, «вродливою» статурою геометричних фігур.

Настрій тижня задало тематичне оформлення стенда, на якому було розміщено багато пізнавальної інформації, цікавими були QR-коди. Кожний учасник освітнього процесу міг зануритися у світ точних дисциплін.

Так як комунікаційні засоби стали невід’ємною складовою життя людей у всіх сферах діяльності, а мобільні телефони, комп’ютери та Інтернет, розширивши просторові й часові межі, розкрили нові можливості для спілкування, освіти, праці, відпочинку та творчої самореалізації особистості. Враховуючи всі чинники, важливим було приділення уваги безпечному перебуванню підлітків у мережі Інтернет. Саме тому, вчителями інформатики Мельник Н.В. та Колесник О.О. був проведений урок в 10-x класах, присвячений безпеці в Інтернеті. Впродовж уроку учні активно долучилися до обговорення важливих та проблемних питань.

Цікавим та захоплюючим були змагання для учнів 6 класів під керівництвом вчителів інформатики Дмитерчук А.І. та Колесник О.О. «Невивчений острів». Учні змагалися у своїх знаннях з вивчених тем з інформатики. Мали змогу розшифровувати цікаві ребуси, розгадувати кросворди, знаходити помилки в текстах, згадували призначення клавіш і як наслідок визначити хто є більш кмітливим.

Учні 10-Б класу з великим задоволення взяли участь в математичному турнірі «Ерудит» під керівництвом вчителя математики Вазінської Г.Г. Після відбірного туру учасники змагання стали: ПаламарчукЛ., ТімборовськийС., ЛейковськийО., АндрійчукК., СавчукЄ., БуковськийГ. .

Учні з великою цікавістю, захопленням і задоволенням пройшли всі 4 тури гри. Переможцями гри стали ТімборовськийС. – І місце, ПаламарчукЛ. – ІІмісце, АндрійчукК. – ІІІ місце.

5-В під керівництвом вчителя математики Литвинчук В.Г. вирушили у подорож на «Математичному експресі». Учні побували на станціях «Кмітлива», «Кросвордна», «Естафетна», «Ребусна», «Уважна», «Загадкова» та «Фокусна». 6-Г під час «Математичних перегонів», змагалися між собою три екіпажі, для яких був визначений маршрут перегонів. 7 – В клас перевіряв свою обізнаність з математики у «Математичному брейн-ринзі». В 11-А на уроці геометрії була проведена літературно - математична вітальня «Математика і поезія - два крила натхнення». Ці заходи показали, що для розв’язування багатьох задач недостатньо одних знань, потрібна ще й кмітливість.

Також 26 березня відбувся V міський математичний турнір «Сьома грань - 2019» для учнів 7-8 класів.В турнірі взяли участь 10 команд ЗЗСО міста. Кожна команда перед початком турніру мала хвилину для представлення назви, девізу та емблеми команди. Турнір було побудовано на шести гранях: історичній, логічній, геометричній, прикладній, арифметичній та задачі - жарти. Сьома грань – грань пізнання своїх можливостей, перевірки власних математичних знань. Команди давали відповіді за допомогою інтерактивної системи «Kahoot!». Дана система надає змогу переглядати відповіді онлайн на екрані. Також за перебігом турніру і відповідями учасників в іншій аудиторії спостерігали та вболівали їх вчителі.

За підсумками математичного турніру «Сьома грань» переможцями було визнано команду учнів ЗОШ № 3, яка отримала диплом І ступеня управління освіти і науки Новоград-Волинської міської ради, збірники завдань Міжнародного математичного конкурсу «Кенгуру» для підготовки до участі у наступних конкурсах та перехідний кубок.Диплом ІІ ступеня отримала команда Ліцею № 1, Дипломом ІІІ ступеня відзначено команду ЗОШ № 6. Також призери отримали солодкий подарунок від спонсора ПП КуценкаО.Ю.Переконані, що проведення таких заходів сприятиме популяризації математичних наук та розвитку здібностей обдарованих учнів.

Присутні висловили подяку адміністрації ліцею та членам ПМК точних дисциплін.

Те, що математика крокує поряд із творчістю показала вчитель математики Макарчук А.М. на заході, присвяченому створенню лепбуків «У світі математики» з учнями 8-х класів. Лепбуки можуть створюватись сумісно з педагогом, індивідуально чи групою учнів. Використання лепбуків в освітньому процесі особливо актуальне в умовах впровадження Нової української школи. Такий метод дозволяє здійснювати навчання у ігровій формі і має дуже багато переваг. А створення лепбуків з математики – це пізнавально, творчо, креативно та інформаційно.

Вчитель математики Мороз І.В. залучила учнів 5 – А, Б класів до інтелектуального марафону з математики. Учасники були зацікавленими, активними і до останнього конкурсу мали однакові результати. Саме тому, 5–А клас мав перевагу на 0,5 бала.

Захоплюючими були заходи, проведені під керівництвом вчителя математики Сукач Т.В., а саме інтелектуальна математична гра «Де логіка?». Залученими до цієї гри були учні 7 – А та 7 – Б класів. Метою цієї гри є розвиток логічного мислення. Завдання були згруповані тематичними раундами. Упродовж всієї гри учні були активними та прагнули перемоги.

Також залученими були здобувачі освіти початкової школи. В рамках Тижня точних дисциплін для них були підготовлені цікавинки «Загляни в математичне віконце».

27 березня відбувся інтелектуальний турнір «У світі інформатики і математики» між учнями 8-Б класу, організований вчителями Князюк С.І. та Мельник Н.В. Змагання між учнями проходили в онлайн режимі за допомогою сайту Kahoot. В ході гри учні продемонстрували свої знання, ерудицію, кмітливість і вміння мислити. Найкращі були відзначені грамотами та подяками.

Відбулася виставка стіннівок, виготовлених учнями 11-х класів, під назвою «Парад планет», де учні розкрили основні характеристики та особливості Сонячної системи та кожної планети зокрема.

Серед учнів 8-х класів вчителем фізики Рудзінською Т.Й. була проведена інтелектуально-розважальна гра змагального характеру між командами класу «З фізикою по життю», під час якої учні мали можливість отримати позитивні емоції, проявляти активність та ініціативу, а також використовувати набуті знання для практичного розв‘язання життєвих завдань, що на сьогоднішній день є в пріоритеті вивчення фізики .

Учні 11-х класів переглядали біографічний фільм, заснований на реальних подіях, про Альберта Ейнштейна «Теорія кохання». У фільмі описувалася доля величного фізика ХХ-го століття, його переживання та емоції. В сюжеті фільму учні мали можливість ознайомитися з основами проекту ядерної бомби.

Серед учнів 10-х класів проведено розважально-пізнавальну гру «Хто зверху?», яка набула великої популярності серед молоді. Тому правила проведення цієї гри учням добре відомі. Завдання гри складені на фізично-математичну тематику.

Цікавим продовженням Тижня була навчальна гра «Фізика навколо нас» (7 – Б,В класи) та фізична естафета «Поміркуй» (9-ті класи). Метою цих заходів є популяризація фізики серед школярів та продемонструвати фізичні процеси у житті людини.


Кiлькiсть переглядiв: 733